Recoltat

05 februarie, 15:10, by marius

Recoltatul

Fiecare plantă de câmp are particularităţile ei în ce priveşte condiţiile de recoltare, perioada, momentul prielnic, condiţiile de transport şi depozitare. Luna iunie este perioada în care trecem la strânsul primelor roade ale câmpului. Majoritatea culturilor agricole din toamnă sunt întârziate din punct de vedere vegetativ cu aproximativ 10-14 zile faţă de perioada normal de vegetaţie. Întârzierea este în primul rând din cauza temperaturilor mai scăzute întâlnite pe parcursul lunilor aprilie şi mai. În ce priveşte culturile În ce priveşte culturile de primăvară, semănatul se poate încheiat mai târziu în anumite zone, decât epoca optimă recomandată, datorită în principal ploilor survenite în lunile aprilie şi mai. Aceste ploi, pe de o parte, decalează efectuarea semănatului culturilor de porumb şi floarea-soarelui mai târziu, iar pe de altă parte, pe anumite suprafeţe ploile au determinat formarea crustei care a dus în unele cazuri la compromiterea culturilor şi la un cost suplimentar de reînsămânţare a acestora. De pildă, la grâu, persistenţa acestor ploi poate determina creşterea agresivităţii agenţilor patogeni şi în special a făinării. Revenind la calendarul agricol al lunii iunie, trebuie să precizăm că agricultorii trebuie să pregătească combinele pentru recoltare. Se vor verifica spaţiile de depozitare (acolo unde este cazul), mijloacele de transport şi se vor face primele tranzacţii de vânzare a recoltei. Dacă pentru orz marea majoritate a fermierilor pregătesc spaţiile de depozitare în ferme sau silozuri, pentru sămânţa de rapiţă, de cele mai multe ori se încheie contracte directe de livrare. Practic, rapiţa, datorită seminţelor cu un conţinut mai mare de ulei se va vinde imediat după recoltare. Luna iunie deschide sezonul campaniei de vară, campanie prin care se trece la recoltarea orzului şi rapiţei, se pregăteşte  recoltarea  grâului şi se continuă celelalte activităţi specifice  plantelor prăşitoare. Până la vremea recoltării porumbului, a sfeclei, a floarei-soarelui şi a cânepii, sunt necesare lucrări de intervenţie îndeosebi pentru înlăturarea buruienilor – îndeosebi la porumb. Toamna, la vremea recoltării celorlalte roade ale pământului vom ţine cont de indicii de umezeală şi de modul în care culturile au avansat pe durata anului.

Semanatul

05 februarie, 15:10, by marius

Semănatul

Înainte de semănatul propriu-zis este necesară o intervenţie pentru pregătirea solului. Astfel la culturile ce se seamănă în prima epocă, care sunt recomandate a fi amplasate pe terenuri cu arături din toamnă şi nivelate, pregătirea patului germinativ se realizează prin cel mult două lucrări cu combinatorul. În cazul arăturilor denivelate, solul se lucrează cu grapa cu discuri uşoare, prevăzută cu lamă nivelatoare şi grapă cu colţi reglabili, imediat după zvântarea solului, după care se intervine din nou cu combinatorul. Primele culturi ce trebuie semănate sunt cerealele păioase – lucerna, trifoiul, mazărea, după care urmează sfecla, inul şi apoi floarea soarelui (la sfârşitul lunii martie) iar mai târziu, în cursul lunii aprilie, se seamănă soia, porumbul şi fasolea, în funcţie de evoluţia temperaturii din sol. Pentru a se evita întârzierea anumitor culturi se recomandă semănatul în ordinea amintită mai sus. În general este recomandat să se lucreze cu sămânţă cu calitate biologic certificată şi procurată de la unităţi autorizate, se seamănă sămânţă hibridă de floarea-soarelui şi porumb, nu seminţe obţinute pentru consum, se seamănă numai sămânţă tratată cu substanţe protectoare împotriva bolilor şi dăunătorilor. În legătură cu tratamentul seminţelor înainte de semănat, producătorii agricoli vor consulta specialiştii de la centrele agricole sau din unităţile de cercetare apropiate, pentru a cunoaşte cu exactitate posibilităţile de tratare a acestora. Este important ca semănătura să se execute într-un timp cât mai scurt pentru încadrarea în epoca optimă iar semănătorile se vor regla cu o atenţie deosebită pentru a se distribui cantitatea de sămânţă care să asigure numărul de plante stabilite la hectar şi a se realiza atât uniformitatea distanţei dintre plante pe rând cât şi adâncimea de încorporare a seminţelor. Adâncimea de semănat se stabileşte astfel încât seminţele să beneficieze de apă şi de aerul necesar germinaţiei, evitându-se semănatul prea adânc, care îngreunează şi reduce răsărirea plantelor.

Despre araturi

05 februarie, 15:10, by marius

Araturi

Arături

În general în lunile de primavara debutează lucrările agricole specifice insemantarilor terenurilor agricole. Creşterea temperaturilor este factorul major care determină reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi crearea condiţiilor de semănat pentru cele de primăvară. Deşi se apreciază că cerealele de toamnă au iernat relativ bine, este necesară o inventariere a stării acestora şi luarea măsurilor corespunzătoare unei bune vegetaţii şi dezvoltări în funcţie de stadiul de dezvoltare a respectivei culturi. În ce priveşte pregătirea suprafeţelor pentru semănat, terenurile nearate trebuie rapid eliberate de resturile vegetale – coceni, paie, buruieni etc, pentru a se putea lucra în bune condiţii. Este recomandat ca terenurile denivelate îmburuienate să se are la o adâncime minimă de circa 15-17 cm, arătură care asigură încorporarea resturilor vegetale în sol şi realizarea unei lucrări cu indici calitativi acceptabili. Arătura se va face pe suprafeţe cât mai reduse, renunţându-se la aceasta, pe măsură ce se apropie data semănatului. Terenurile nivelate şi curate de resturi vegetale nu se mai ară, ci se lucrează cu grapa grea cu discuri – până la două lucrări, după care se continuă pregătirea patului germinativ cu grapele cu discuri uşoare. Suprafeţele arate se lucrează, de regulă, înaintea semănatului, pentru pregătirea patului germinativ, care se face diferenţiat, în funcţie de starea terenului, cerinţele culturilor şi erbicidele utilizate. În toate cazurile se are în vedere conservarea apei în sol, distrugerea buruienilor răsărite, nivelarea solului, mobilizarea acestuia pe adâncimea de semănat şi încorporarea uniformă a îngrăşămintelor şi a erbicidelor aplicate.

Contact

24 ianuarie, 16:29, by marius Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Contact

S.C. Agro Parts S.R.L.
Str.Calea Aradului nr.48 A
300290 Timisoara – ROMANIA

Tel/Fax: 0356.108.996

DEPARTAMENT : FACTURARE – CONTABILITATE

Alina Ardelean – mobil: 0721 365 984  – alina.ardelean@agro-parts.ro

 

DEPARTAMENT : VANZARI

Kovacs Ladislau – mobil: 0721 365 982  – ladislaucovaci@agro-parts.ro

Ovidiu Ardelean – mobil: 0727 712 363 – ovidiuardelean@agro-parts.ro

Alin Melescanu – mobil: 0726 177 796 – alinmelescanu@agro-parts.ro

DEPARTAMENT : ACHIZITII – MARKETING

Alina Vinturici – tel: 0728 876 627  – alina.vinturici@agro-parts.ro

Despre noi

24 ianuarie, 16:07, by marius Etichete:, , , , , , , ,

Va multumim pentru interesul dumneavoastra si va asiguram ca in spatele mediului electronic se afla o echipa tanara, gata oricand sa raspunda nevoilor dumneavoastra.

Stim ca rentabilitatea unei afaceri este generata de functionalitatea echipamentelor, masinilor si utilajelor pe care le detineti. De aceea, Agro Parts va face tot ceea ce este posibil pentru a va sprijinii atunci cand doriti  sa il mentineti in stare operationala pentru mult timp.

Agro Parts importa piese de schimb pt urmatoarele marci de utilaje agricole:

TRACTOARE:
Zetor, Massey Ferguson, Fiat, John Deere, Case IH, Fendt, Landini, New Holland, Deutz, Renault, International, Ford, David Brown, Steyr, Same, Lamborgini, Hurliman, Valmet, Merlo, Kubota, Mc Cormick, Leyland, Claas.
MOTOARE:
Perkins, Deutz, John Deere, Ford, Fiat,Valmet, Kubota, Landini, International, Case, Fendt, David Brown, Commins, Iveco, MWM, KHD.
COMBINE:

John Deere, New Holland, Massey Ferguson, International, Case IH, Deutz Fahr, Class, Laverda.